11 Kasım 2010 Perşembe

Renk Körlüğü testi

İnternet ortamında yer alan renk körlüğü testleri çok doğru neticeler veremez. Çünkü yaptığımız araştırmada internet ortamında bulunan tüm renk körlüğü testleri renk açısından çok yetersizdir. Renkler genelde çok soluk ve yanıltıcıdır. Bu sebeple sizin için en ideal olan renk körlüğü testini aktarmayı uygun bulduk.

Sağlıklı bir şekilde doğru bir sonuç elde etmek için renk körlüğü testi standart renk plakalarına sahip olmalıdır. Başka bir deyişle özel olarak sadece heidelberg matbaa makinalarında basılan testler renk körlüğü çeşidini tespit etmekte fayda sağlar. Bilgisayardan veya normal baskı kullanılarak alınan renk görme testlerine güvenmemek gerekiyor.

Renk Körlüğü Sağlık Raporu

SAĞLIK KURULLARINCA VERİLECEK GEMİ ADAMLARI SAĞLIK APORLARININ DÜZENLENMESİNE ESAS OLAN SAĞLIK MUAYENESİNDE GEMİADAMI ADAYLARI VE GEMİ ADAMLARINDA ARANACAK SAĞLIK ŞARTLARI İLE MUAYENELERİNE İLİŞKİN ESASLAR NELERDİR?
GÖZ MUAYENESİ
Görme Kapasitesi Uzak Görme:Göz muayenesi açısından gemiadamlarının  uzak görmede hizmet içi standartları (İki göz görme toplamı en az);
 GüverteMakine Yardımcı Sınıf Yat Sınıfı Balıkçı Sınıfı
 Tashihli     16/20      11/20       11/20     16/20     16/20
 Tashihsiz     16/20      11/20       11/20     16/20     16/20
Yardımcı sınıftan güverte yardımcı zabitleri güverte sınıfı gibi değerlendirilmektedir.
Yakın Görme :Tashihli veya tashihsiz yakın görme  tam olmalıdır.
Renk Görme : Renk duyusu ölçme muayeneleri Anamalaskop, İschiara testi, renkli yün yumaklar veya renkli fener testleri ile yapılır. Bu testlerde renkleri ayırt edemeyenler mutlak renk körü kabul edilir. Mutlak renk körlüğü olan kişilere; yardımcı sınıfta aşçı, berber, kamarot, bilim adamı ve gemi katibi hariç tutulmak üzere  “Gemiadamı  Sağlık Raporları” verilmez; gemiadamı olarak çalışanların denizde çalışmalarına müsaade edilmez.

Çocuklarda Renk Körlüğü

Çocuklar normal renk körlüğü testlerini anlayamazlar!Çünkü renk körlüğü testleri genelde sayılar üzerine yapılmıştır. Renk körlüğü testi farklı renkler içinde farklı yazılar yada rakamlar üzerine tasarlanmıştır.Okul öncesi bir çocuğun renk körü olup olmadığını anlayabilmek için farklı görsellere ve farklı resimlere ihtiyaç bulunmaktadır. Genellikle ailleler çocuklarının renk körü olduklarını farketmezler. Şu anda doktorlarda veya hastanelerde bulunan renk körlüğü test kataloglarının hepsi yetişkin insanlar için tasarlanmıştır. Aşağıda bulunan resmi çocuk renk körlerinin aileler için farkedilmesini sağlayacak bir şekilde hazırladık.

Renk Körlüğü Nedir? Kromajen lensler ve Renk körleri

Renk körlüğü nedir?
Renk eksikliği ayrıca renk körlüğü olarak bilinen ve kişinin kırmızı,yeşil veya mavi ana renkleri ayırt edemediği optik bir durumdur. Renk eksiklikleri deaturans eksikliği (yeşil) Protans eksikliği (kırmızı), Tritans eksikliği (mavi) olarak gruplanır. Renk körü olan kişi bu renkleri ayıt edemez durumdadır. Renk körlüğü kalıtsal hastalıklara bir örnek teşkil etmektedir. Kalıtsal hastalıkların tamamı kromozomların üzerinde bulunan genlerle aktarılmaktadır. Renk körlüğü hem erkeklerde hemde kadınlarda görülebilir. Kız çocuklarının renk körü olabilmesi için hem anneden hemde babadan renk körlüğü genlerini alması gerekmektedir. Ancak erkek çocuklar babadan Y kromozon' unu, anneden ise X kromozonunu aldıkları için bu hastalık genini sadece anneden almaktadırlar.

Renk Körlüğü hastalarının yaşadığı sorunlar!

Renk Körlüğü Hastaları Hakkında

Renk körlüğü hastaları renkleri ayırt etmedeki güçlükleri durumundan dolayı sorun yaşarlar..

Genellikle renk körlüğü hastaları okuma ve yazmada da problem yaşarlar. Belki hasta farkında değildir ancak okuma ve yazması anormal olabilir, genellikle satırları atlayabilir ve bu sebeple öğrenme güçlüğü çekebilirler, çünkü bu sorun beyne giden bilgi hızını azaltır. Gözle beyin arasında doğru iletişim kuramazlar, bir faks cihazını düşünecek olursak neticede görsel olarak sürekli siyah ve eksik veri iletir.

Kromojen lensler,Kromajen lens fiyatları (Chromagen lens Fiyatları)

Yukarıdaki resimde kromojen lens kullanan bir renk körünün renk algısının nasıl değiştiğini anlatmaktadır.Renk körlüğü hastası tarafından tanımlanamayan trafik ışıkları kromojen lens kullanılması ile birlikte lens yüzeyindeki haploskopik filtre boya sayesinde hastanın renkleri algılamasında fayda sağlamaktadır. Örnek olarak verilen resim kırmızı yeşil renk körlüğü hastası olan bir insanın Kırmızı veya kırmızı tonlarında bir kromojen lens kullanımındaki gelişen renk algısı anlatılmaya çalışılmıştır. Renk körleri hastaları için kromojen lens, kısmi  renk körlüğü hastalarının Kromojen lens kullanmaları ile birlikte Ehliyet ,sürücü belgesi, gemi adamlığı vs mesleki faaliyetlerini renk körü olmayan kişiler gibi yapabileceklerinin ispatıdır
Renk Körlüğü lensi tek adet fiyat 500 ile 700 tl arasındadır.

Renk körlüğü ve Kromojen lensler (chromagen lens)

Renk Körleri genel olarak işe başlama durumu için istenen, sağlık raporlarında kusurlu olarak algılanmaktadır. Başka bir kusurları olmamasına rağmen sağlık raporundan geçerken önlerine koyulan renk körlüğü testi veya kırmızı,mavi, ve yeşil yün yumaklarının arasında umutlarını yitirmektedirler. Makina Mühendisliğini bölümünü yüksek bir derece ile bitiren bir gencin gemicilik işletmelerine müracaatı kabul edilip son aşamada sağlık kontrolünde sadece renk körü olması sebebiyle uygunsuzdur raporu alması kabul edilemez bir durumdur.