11 Kasım 2010 Perşembe

Renk Körlüğü Nedir? Kromajen lensler ve Renk körleri

Renk körlüğü nedir?
Renk eksikliği ayrıca renk körlüğü olarak bilinen ve kişinin kırmızı,yeşil veya mavi ana renkleri ayırt edemediği optik bir durumdur. Renk eksiklikleri deaturans eksikliği (yeşil) Protans eksikliği (kırmızı), Tritans eksikliği (mavi) olarak gruplanır. Renk körü olan kişi bu renkleri ayıt edemez durumdadır. Renk körlüğü kalıtsal hastalıklara bir örnek teşkil etmektedir. Kalıtsal hastalıkların tamamı kromozomların üzerinde bulunan genlerle aktarılmaktadır. Renk körlüğü hem erkeklerde hemde kadınlarda görülebilir. Kız çocuklarının renk körü olabilmesi için hem anneden hemde babadan renk körlüğü genlerini alması gerekmektedir. Ancak erkek çocuklar babadan Y kromozon' unu, anneden ise X kromozonunu aldıkları için bu hastalık genini sadece anneden almaktadırlar.


Kadınlarda taşıyıcı olma ihtimali vardır ama, erkekler taşıyıcı olamazlar.Bu nedenle renk körlüğüne erkeklerde daha sık rastlanmaktadır.

Renk körlüğü Çeşitleri Nelerdir? Renk körlüğü hastalığı tam renk körlüğü ve kısmi renk körlüğü olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Renk körlüğü kalıtsal nedenlerden dolayı ortaya çıkmkatadır. Çocukluk veya ergenlik çağında başlar ve ilerleyebilir. Renk körlüğünün ortaya çıkmasındaki diğer etken kalıcı beyin hasarları yada retina hasarlarıdır. Ayrıca çocukluk çağında maruz kalınan Yüksek ultraviyole ışınlar kalıcı olarak renk körlüğü yapabilmektedir. Dünyada en çok görülen renk körlüğü sebebi çocuklukta alınan yüksek ultraviyole ışınlardır. Renk körlüğü kırmızı-yeşil veya mavi sarı renk eksik görme veya renk algılayamama olarak belirlenir.

Çocuklarda Renk Körlüğü; Özellikle 3 ve 6 yaş aralığı çocuklarda pediatrik renk görme testi mutlaka yapılmalıdır.

Renk körlüğü hastalığında kromojen lens, kullanılması  sayesinde renk körü hastalarının renkleri görerek ayırt edebilmesini sağlayan bir kontakt lens çeşididir. Kromojen lensin üzerinde bulunan haploskopik filtreler sayesinde kişi göremediği yada ayırt etmekte zorlandığı tüm renkleri tanımlayabilmektedir. Kromojen lensler çeşitli tiplerde ve farklı renklerde yapılarak hastanın renk görme konusundaki sıkıntı giderilmiş olur. Kromojen lens fiyatları adet olarak 500 tl ile 650 tl arasında satılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder