11 Kasım 2010 Perşembe

Renk körlüğü ve Kromojen lensler (chromagen lens)

Renk Körleri genel olarak işe başlama durumu için istenen, sağlık raporlarında kusurlu olarak algılanmaktadır. Başka bir kusurları olmamasına rağmen sağlık raporundan geçerken önlerine koyulan renk körlüğü testi veya kırmızı,mavi, ve yeşil yün yumaklarının arasında umutlarını yitirmektedirler. Makina Mühendisliğini bölümünü yüksek bir derece ile bitiren bir gencin gemicilik işletmelerine müracaatı kabul edilip son aşamada sağlık kontrolünde sadece renk körü olması sebebiyle uygunsuzdur raporu alması kabul edilemez bir durumdur.


Çünkü renk körü olan kişiler özel gözlük veya kontaktlenslerle renk körlüğü kusurlarını giderebilirler. Renk Körlüğünün şu an itibarı ile tedavisi mümkün değildir. Ancak kullanacakları Kontakt lens veya gözlük renk körü hastasının yaşam standartları geri vermektedir.

Kromojen renk körlüğü lensleri kişilerin hayat standardını geri kazandırır. Kromojen lensleri kullandığınız sürece meslek hayatınızı yapmanıza engel olan tüm etkenler ortadan kalkmaktadır.

Renk Körlüğü lenslerinin işlevi nedir?
Her bir veya her iki gözde olan renk algılama ve renk ayrımını gözün içine giden dalga boyunu değiştirerek sağlamaktadır. Chromagen, renk görme bozukluğuna sahip ve okuma zorlukları çeken hastalara yardımcı olmak üzere geliştirilmiş kontakt lens ve camlardır. (Chromagen) kromojen haploskopik filtreler, (algıyı arttırmak amacı ile kullanılan mercek), yardımıyla hastaya şifa olunur. Renk körlüğü lensleri Chromagen ,kromojen lensler, Renk eksikliği ve öğrenme becerisi bozukluğu olan disleksi dahil hastalara yardımcı olmak için geliştirilmiş Eşiz bir üründür.

Kromojen lensin faydaları nelerdir?

Kromojen lens, renkleri ayırt etmeye yardımcı olurlar,
Kromojen lens, okuma güçlüğünü ortadan kaldırabilirler
Kromojen lens, Öğrenmeyi kolaylaştırırlar,
Kromojen lens, nesneleri daha net ve parlak görmeye yardımcı olurlar,
Kromojen lens, mesleki engelleri ortadan kaldırabilirler,kimyager,mühendis,vs
Kromojen lens, kişinin kendine olan güvenini arttırmaktadır.

Kromojen renk körlüğü lensleri, batıda ilkokul seviyesinde bulunan çocuklara uygulanmaktadır.Bu şekilde çocukların renk körlüğüne bağlı öğrenme zorlukları ve problemleri ortadan kalkmaktadır. Genelde anne yada babalar çocuklarının renk körü olduğunun farkına varamazlar, bu şekilde çocuk renk körlüğünden doğan okuma güçlüğü sebebi ile geç öğrenir ve öğrenmede zorluk yaşarlar. Bazı çocukların geç öğrenme veya geç okumasının sebebi renk körlüğü olabilir. Batıda ilk okul seviyesinde pediatrik renk körlüğü testleri yapılmaktadır. Ancak bu konuda ülkemizde bilgi eksikliği bulunmaktadır. Batıda eğitimi süresinde kromojen lens kullanan çocukların sayısı dikkat çekicidir.






Üstteki tabloda kısmi olarak kırmızı yeşil renk körü hastasının gökkuşağı renklerini algılayışını anlatmaya çalıştık. Sağlıklı bir kişinin renk algısı tam olduğunda gökkuşağı renkleri eksiksiz algılar ve tanımlar bu tabloda normal görüş olarak adlandırıldı. İkinci kısımda renk körü renkleri eksik algılamakta ve tanımlayamamaktadır. Renk körü hastası Kromojen lensleri kullandığı zaman renk algısı ve renk tanımlayışı gelişmektedir. Tabloda yer alan Kromojen bölgesi bunu ifade etmektedir.

1 yorum: