11 Kasım 2010 Perşembe

Renk Körlüğü Sağlık Raporu

SAĞLIK KURULLARINCA VERİLECEK GEMİ ADAMLARI SAĞLIK APORLARININ DÜZENLENMESİNE ESAS OLAN SAĞLIK MUAYENESİNDE GEMİADAMI ADAYLARI VE GEMİ ADAMLARINDA ARANACAK SAĞLIK ŞARTLARI İLE MUAYENELERİNE İLİŞKİN ESASLAR NELERDİR?
GÖZ MUAYENESİ
Görme Kapasitesi Uzak Görme:Göz muayenesi açısından gemiadamlarının  uzak görmede hizmet içi standartları (İki göz görme toplamı en az);
 GüverteMakine Yardımcı Sınıf Yat Sınıfı Balıkçı Sınıfı
 Tashihli     16/20      11/20       11/20     16/20     16/20
 Tashihsiz     16/20      11/20       11/20     16/20     16/20
Yardımcı sınıftan güverte yardımcı zabitleri güverte sınıfı gibi değerlendirilmektedir.
Yakın Görme :Tashihli veya tashihsiz yakın görme  tam olmalıdır.
Renk Görme : Renk duyusu ölçme muayeneleri Anamalaskop, İschiara testi, renkli yün yumaklar veya renkli fener testleri ile yapılır. Bu testlerde renkleri ayırt edemeyenler mutlak renk körü kabul edilir. Mutlak renk körlüğü olan kişilere; yardımcı sınıfta aşçı, berber, kamarot, bilim adamı ve gemi katibi hariç tutulmak üzere  “Gemiadamı  Sağlık Raporları” verilmez; gemiadamı olarak çalışanların denizde çalışmalarına müsaade edilmez.
 Başarısız Güverte  Makine Yardımcı Sınıf Yat Sınıfı  Balıkçı Sınıfı
 İschiara Red Red Onay Red Red
 Renk Yumağı Red Red Red Red Red

Görme Düzeltmesi Tüm sınıflar İçin!

1-Gözlükle yada lens ile düzeltme kabul edilir. Ancak gemide görev başında iken, gemi- adamı gözlüğünü takmak zorundadır.
2-Kontakt lens ile düzeltme kabul edilir. Ancak gemide görev başında iken,  gemi adamı kontakt lenslerini takmak zorundadır.
3-Görevlerini yerine getirmek için gözlük kullananlar; gözlüklerinin bir yedeğini, kontakt lens kullanması gerekenler ise yeterli sayıda yedeğini gemide kolayca erişilebilir bir yerde bulunduracaklardır. İstenilen standartların karşılanması için görme aletleri kullanma gereksinimi düzenlenen her belgeye ve uygunluk onayı üzerine kayıt edilecektir.

Görme Alanı
Rutin olmamakla birlikte glokom, retina ve görme yolları hastalıklarından şüphelenildiğinde değerlendirilebilir.
1- Santral skotom olmamalıdır.
2- Her iki gözün periferik görme alanları toplamı 140 derece olmalıdır.
b) Derinlik Duyusu
Normal olmalıdır.

Ptozis-Hemiptosiz
1-Görme derecesi ne olursa olsun bir veya iki gözünde kalıcı olan ve tedavi edilemeyen tam ptozisi olanlara Gemi adamları Sağlık Raporları” verilmez; gemi adamı olarak çalışanların  denizde çalışmalarına müsaade edilmez.
2-Ameliyatla düzeltilmiş veya ameliyatsız olarak hemiptozisi olanlarda, üst kapak kenarı primer pozisyonda iken pupillanın üst kenarına kadar iniyor fakat pupilla alanını engellemiyorsa  “Gemi adamları Sağlık Raporları” verilir.

Diplopi ve Paralitik Şaşılığı Olanlara (Kalıcı olan ve tedavi edilemeyenler)  Görme dereceleri ne olursa olsun “Gemi adamları Sağlık Raporları” verilmez; gemi adamı olarak çalışanların denizde çalışmalarına müsaade edilmez. Ancak geçici çift görmesi olan yada prizma ile tedavi olabilecek olanlar bu aşamaları geçirdikten sonra görevlerini yapabilirler. Şaşılığı mevcut olup da binoküler görmesi olan ve görme dereceleri göz muayenesinin uzak görme tablosundaki  şartlara  uygun olanlara “Gemiadamları Sağlık Raporları” verilebilir.

Afaki, Psödöfaki
Bilateral ve unilateral afaklara görme derecelerine bakılmaksızın makine ve yardımcı sınıf dışında “Gemi adamı Sağlık  Raporları” verilmez; gemiadamı olarak çalışanların denizde çalışmalarına müsaade edilmez. Bilateral veya unilateral psödofaklar tashihli veya tashihsiz uzak görme tablosundaki  değerlere ve diğer maddelerdeki şartlara da  uygun olması koşuluyla “Gemi adamı Sağlık Raporu” alabilirler.

Progresif  Hastalıklar
Görmeyi zamanla azaltabilecek (makula  dejenerasyonu, retinopatiler gibi) hastalıklarda görme durumu uzak görme tablosundaki şartlara  uysa dahi “Gemi adamları Sağlık Raporları” verilmez. Tedavisiz olan, sabit veya ilerleyen göz hastalıkları mevcut işlere de “Gemi adamları Sağlık Raporları” verilmez. Denizde çalışmalarına müsaade edilmez; gemiadamı olarak çalışanların denizde çalışmalarına müsaade edilmez. Ancak tedavisi mümkün hastalıklar (katarakt vb) uzak görme ve yakın görmesi şartlara uygun ise lens kullanarak takip edilmesi şartıyla “Gemi adamları Sağlık Raporları” verilir ve çalışmalarına müsaade edilir. Bu hastalarda muayenelerin tekrarı ve sıklığı ise uzman tabip tarafından  belirlenir.

Gece Körlüğü
Gece körlüğü olan kişilere “Gemi adamları Sağlık Raporları” verilmez; gemi adamı olarak çalışanların denizde çalışmalarına müsaade edilmez. Gece körlüğünden şüphelenilen kişilere “Karanlık Adaptasyon Testi-Mezoptometre” uygulanır.

Renk Körlüğü konusunda soru ve sorunlarınız için, Ehliyet veya Gemi Adamı belgesi, Askeri liseler, özel güvenlik ve Polis Okulları istenen sağlık raporları konusunda tecrübelerimizden faydalanmak için bizden destek alabilirsiniz. Renk körlüğü lensi kromojen lens ile ilgili olarak müşteri servisimizden bilgi alabilirsiniz.
Lensdünyası ltd Şti: (0212) 570 80 13/14 Gsm: 0541 466 53 38

1 yorum:

  1. İyi günler gözünde kısmi derecede renk körlüğü olan birisi gemiadamı olur belgesi alabilir mi? Mesela ben tüm renkleri ayırt edebiliyorum ancak testlerde çok az bazılarını karıştırıyorum.

    YanıtlaSil