11 Kasım 2010 Perşembe

Renk Körlüğü testi

İnternet ortamında yer alan renk körlüğü testleri çok doğru neticeler veremez. Çünkü yaptığımız araştırmada internet ortamında bulunan tüm renk körlüğü testleri renk açısından çok yetersizdir. Renkler genelde çok soluk ve yanıltıcıdır. Bu sebeple sizin için en ideal olan renk körlüğü testini aktarmayı uygun bulduk.

Sağlıklı bir şekilde doğru bir sonuç elde etmek için renk körlüğü testi standart renk plakalarına sahip olmalıdır. Başka bir deyişle özel olarak sadece heidelberg matbaa makinalarında basılan testler renk körlüğü çeşidini tespit etmekte fayda sağlar. Bilgisayardan veya normal baskı kullanılarak alınan renk görme testlerine güvenmemek gerekiyor.


Genellikle renk körlüğü teşhisinde kullanılan Ischihara testi hastaneler ve sağlık merkezlerinde bulunsada çoğu güneşten solmuş veya zamanla eskimiş oldukları için renk özelliklerini yitirebilmektedir.

İnternette yer alan renk körlüğü test siteleri resim boyutlarını küçülterek renk plakalarının çözünürlüklerini (piksel) düşürdükleri için renk kaybına uğramaktadır. Doğru renk kodlarına sahip olmayan renk testleri insanları yanlış yönlendirebilir. Renk körlüğü testi yapmak için bilgisayarının başına geçenler bu önemli hususa dikkat etmelidirler.

Renk körlüğü, kısmı renk körlüğü veya renk görme eksikliğini ayıran çok ince bir çizgidir. Örnek olarak renk anomalisi bulunan bir kişi uçuş teknisyeni, pilot olabilirken kısmi renk görme eksikliği veya total renk körlüğü bulunanlar hava yollarında yönetmelik gereği çalıştırılmamaktadır.

Hastane, poliklinik, doktor muayenesi her nerede olursa olsun size renk körlüğü muayenesinde gösterilen renk körlüğü testi kitabı'nın orijinal olup olmadığına emin olmalısınız. Çünkü sizde daha önce farketmiş olmalısınız ki bazı sitelerdeki testleri başarıyla okurken, bir başka sitede bulunan renk plakalarını okuyamayabilirsiniz.. Peki neden?

1- Renk çözünürlüğü yeterli değildir.
2- Kopya resim kullanımıştır.
3- Eskimiş olabilir.
4- Üzerine sürekli parmak sürüldüğü için kirlenmiş ve bu nedenle renkler birbirine girmiş olabilir.
5- Printer çıktısı olabilir. (printer çıktısı ile renk körlüğü testi kanunen yapılamaz.

Yaptığınız renk körlüğü testi sonucunda karşınızaki kişi size - sen renk körüsün derse; sakın inanmayın! Çünkü gerçek bu değil!

Renk körlüğü tanımı maalesef yanlış yapılmaktadır. Bir çok insan renk görme eksikliği olarak derecelendirmeli ve onlar için renk körü yakıştırması yapılmamalıdır. Normal şartlarda bütün renkleri ayırt edebilen bir insanın sadece Ischihara renk körlüğü test pkalalarından bir kaçını okuyamaması nedeniyle renk körü sıfatıyla değerlendirilip mesleki engellere tabii tutulması gerçekten endişe verici bir durumdur.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder